Hva er Astigmatisme og har jeg det?

Når alt ser uklart ut, juster synet ditt. Har du noen gang lurt på hvorfor du ser uklart? Har du opplevd problemer som irriterte øyne eller hodepine når du må fokusere for å se klart? Dette kan være tidlige tegn på astigmatisme. Les videre for å lære mer om hva astigmatisme er og hva årsakene kan være.

Det er ikke alltid like tydelig at du har astigmatisme. Noen ganger kan det være veldig milde symptomer, men i denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan korrigere dette problemet.

Hva er Astigmatisme og hvordan påvirker det synet vårt?

Hvis linsen og hornhinnen ikke er like buede når lys kommer inn i øyet, vil den ikke brytes ordentlig, eksperter vil referere til dette som en brytningsfeil. Astigmatisme er en vanlig øyebrytningsfeil, lik langsynthet og nærsynthet, som lett kan korrigeres. Det er ikke et øyehelseproblem, så ikke bekymre deg.

Astigmatisme er en øyesykdom der hornhinnen ikke er helt rund, så den kan ikke fokusere lyset jevnt på netthinnen som ligger bak i øyet. Normale hornhinner er formet som en tennisball, men har du astigmatisme har du en mer rugbyballformet hornhinne.

Netthinnen konverterer lyset vi ser til meldinger som sendes gjennom synsnerven til hjernen. Men hvis du lider av astigmatisme, vil synet ditt være litt uskarpt eller forvrengt på alle avstander på grunn av brytningsfeilen.


Omfanget av astigmatisme vil påvirke nivået av uskarphet i synet ditt, noen kan være mer alvorlige enn andre. Andre symptomer, sammen med tåkete og forvrengt syn, kan også inkludere hodepine, anstrengte øyne og problemer med å se om natten.

Hvis du som voksen begynner å oppleve tåkesyn, bør du ta en synsprøve for å se etter astigmatisme eller andre synshemminger. Det anbefales imidlertid at du tar en regelmessig øyesjekk minst hvert annet år, eller oftere hvis du lider av et eksisterende øyeproblem.

For barn er det best å ta regelmessige øyetester for å oppdage eventuelle tidlige tegn på astigmatisme, da noen yngre barn kanskje ikke i utgangspunktet er klar over synsproblemet.

Hva forårsaker Astigmatisme?

Hovedårsaken til astigmatisme er uregelmessigheten i linsen eller øyets krumning. I noen tilfeller er folk født med astigmatisme, men hvorfor har vært et mysterium selv for ekspertene. Det kan også skyldes genetikk, som kan være tilstede ved fødselen, men først utviklet etter år. Andre årsaker til astigmatisme kan induseres etter øyekirurgi, en skade eller forårsaket av en øyesykdom.

Vanligvis kan astigmatisme utvikle seg sammen med andre synshemminger som langsynthet og nærsynthet. Det er også en sjelden tilstand som kalles Keratokonus når hornhinnen din har en tendens til å ha en mer kjegleform enn en kuppelform. Denne tilstanden kan også forårsake astigmatisme og eksperter tror at mange kan få dette ved fødselen, men igjen er de ikke sikre på hvordan de skal forklare dette fenomenet.

Et aspekt som har blitt identifisert er at spedbarn som er født før termin er mer utsatt for å utvikle astigmatisme sammenlignet med de som er født nærmere termin.

Astigmatisme-tilstander utvikler seg vanligvis tidlig i livet, så barn bør ta en astigmatisme test tidlig for å oppdage om det er noen symptomer.

Visse personer har større sannsynlighet for å oppleve astigmatisme-symptomer, dette avhenger noen ganger av demografi. Det er mer vanlig hos blant annet asiatiske og latinamerikanske.

Forskjellige typer Astigmatisme

Det finnes to hovedtyper av astigmatisme:

1. Hornhinne Astigmatisme. Dette er det vanligste og er forårsaket av en misformet hornhinne.

2. Lentikulær astigmatisme. Ligner på den forrige, men påvirker linsen i stedet. Noen mennesker kan ha en velformet hornhinne, men likevel ha linseformet astigmatisme.

Basert på de forskjellige brytningsfeilene er det imidlertid andre typer astigmatisme:

1. Nærsynt astigmatisme: Nærsynthet kombinert med astigmatisme skjer når begge kurvene er fiksert foran netthinnen.

2. Hyperopisk astigmatisme: Langsynthet og astigmatisme i øyet hvor begge kurvene er fiksert bak netthinnen.

3. Blandet astigmatisme: Dette skjer når kurvene er både nære og langsynte.

Astigmatisme kan også identifiseres som regelmessig eller uregelmessig. Vanlig astigmatisme er når kurvene er på 90 grader, så vinkelrett. Uregelmessig astigmatisme har i stedet ikke kurvene ved 90 grader, et eksempel på dette kan være Keratokonus.

Kan jeg gjøre en astigmatisme test?

En måte å sjekke for astigmatisme er å ta en tur til din lokale optiker for en synsprøve. Optikeren kan identifisere om du har astigmatisme eller ikke og hvilken type korrigering du kan trenge.

Det er 3 typer tester en øyelege kan utføre for å sjekke for astigmatisme:

1. Refraksjon: Når du under en øyeprøve ser på et øyediagram som hjelper deg med å avgjøre om du har brytningsfeil, som astigmatisme. Denne spesielle testen hjelper deg å se hvordan øynene dine kan bøye lyset.

2. Keratometri: Dette vil hjelpe med å måle hornhinnens krumning og se hvor mye astigmatisme du har. En nyttig test hvis du ønsker å bruke kontaktlinser.

3. Hornhinnetopografi: Dette kan gi deg et detaljert kart og måling av hornhinnen og kan bidra til å oppdage uregelmessig astigmatisme.

Du kan også gjøre en selvtest på nettet og se etter tegn på astigmatisme.

Det er 2 enkle måter å gjøre dette på. Dette er grunnleggende astigmatismetester som kan gjøres hjemmefra. De kan hjelpe deg med å avgjøre om du trenger å konsultere en øyespesialist for å få en mer detaljert vurdering av dine synsbehov. Hvis du allerede bruker briller eller kontaktlinser, kan du fremdeles ta disse testene.

Linjetesten

1. Plasser deg selv 2-10 fot unna skjermen

2. Start med å lukke det ene øyet og se nøye på linjene

3. Gjenta dette med begge øynene

Hvis linjene ser ut til å ha samme farge og tykkelse, kan det hende du ikke har astigmatisme. Men hvis det er forskjeller, er synet sannsynligvis uklart, og du kan ha astigmatisme. Du bør da konsultere optikeren din så raskt som mulig.

Skivetesten

1. Plasser deg selv 2-10 fot unna skjermen.

2. Start med å lukke det ene øyet og se nøye på linjene.

3. Gjenta dette med begge øynene.

Hvis linjene ser like mørke ut, kan det hende du ikke har astigmatisme. Men hvis en eller flere linjer virker mørkere enn resten, kan du ha astigmatisme. Du bør da konsultere optikeren din så raskt som mulig.

Hvordan korrigere astigmatisme?

For nesten alle typer astigmatisme kan briller og kontaktlinser bidra til å korrigere det uskarpe eller forvrengte synet ditt. I tilfellet der astigmatismen din er veldig veldig mild, kan det hende du faktisk ikke trenger noen briller eller kontaktlinser i det hele tatt.

Det finnes også kirurgi for å korrigere astigmatisme kjent som refraktiv kirurgi. Denne typen operasjon bidrar til å omforme hornhinnen og er permanent. Andre vanlige operasjoner er:

• LASER. Laser øyekirurgi kan også brukes til å korrigere nærsynthet eller hypermetropi

• PRK. Fotorefraktiv keratectomy er en annen laser øyekorreksjon

• RK. Radiell keratotomi er en prosedyre som også hjelper til med å korrigere nærsynthet

Uansett bør du konsultere en optiker eller øyelege før du tar noen avgjørelser om hvilken type korreksjon du kan trenge for astigmatisme.

Briller og kontaktlinser for astigmatisme

Briller

Som vi vet finnes det ulike typer linsematerialer som kan brukes til å korrigere synshemminger. Noen av de mest brukte materialene for linser er:

  • • Polykarbonat
  • • Høyindeks
  • • Trivex
  • • Plast (standard)

Type linsemateriale vil avhenge av alvorlighetsgraden av astigmatisme og vanligvis jo høyere den er, desto tynnere bør linsene dine være, som høyindekslinser. Høyindeks er dyrere, men er lett og gir høy visuell klarhet.

Hvis du har mild astigmatisme og resepten er lavere enn 1,00, kan plastlinser være et godt valg og er også rimeligere enn andre materialer. For moderat eller mer alvorlig astigmatisme kan du vurdere å investere litt mer penger i polykarbonat, Trivex eller til og med høyindekslinser.

Linsebelegg er også viktig å vurdere når du kjøper et par briller for astigmatisme. Du vil være sikker på at du har den beste beskyttelsen for både øynene og brillene. Anti-reflekterende belegg er gode for å eliminere gjenskinn og distraksjoner forårsaket av reflekser. Antiripebelegg bidrar til å forhindre store linseskader og hjelper til med å holde dem så nye som mulig.

Driver du med sport og bekymrer deg for at astigmatismen din vil forårsake uklart syn? Selv om du er en aktiv person, vil du finne de riktige reseptbelagte sportsbrillene som kan hjelpe å rette opp astigmatisme. Vanligvis vil resepten din også angi verdiene for astigmatismen din, så alt du trenger å gjøre er å velge riktig par sportsbriller. Wraparound-innfatninger, for eksempel, passer utmerket hvis du liker sport og ønsker full øyebeskyttelse og synlighet, disse innfatningene kan kombineres med mange forskjellige typer linser også.

Kontakt Linser

Det er ulike bruksområder for kontaktlinser, enten du bruker dem av og til, daglig eller månedlig. De forskjellige kontaktlinsene du kan bruke for å korrigere astigmatisme er:

• Myke kontaktlinser som kan brukes hvis du har mild astigmatisme. Kjent for det myke og fleksible materialet som kan deles inn i daglige engangsartikler, ukentlige/månedlige engangsartikler og utvidet bruk. For denne typen vil du fåtoriske linserfor å korrigere astigmatismen din.

• Harde kontaktlinser kan også brukes for å korrigere astigmatisme. Typen harde kontaktlinser som brukes kalles RGP (rigid gas permeable) og er i utgangspunktet ikke like komfortable som myke kontaktlinser. Mange opplever at RGP kontaktlinser gir et klarere syn og er gode for å korrigere uregelmessig astigmatisme som Keratokonus.

• Det finnes også hybridkontaktlinser du kan bruke for astigmatisme som har et hardt senter (RGP) og mykere kanter. Sammenlignet med RGP-kontaktlinser ser hybride litt klarere, men også litt dyrere og vanligvis skreddersydde for deg.

Konklusjon

Ah, disse øynene! Det vi gjør for å ta ekstra vare på dem inkluderer å finne den beste korreksjonen for brytningsfeil og det uskarpe synet.

Så, hva er astigmatisme? Øynene dine ser i hovedsak mer ut som et egg enn en rund ball. Denne ovale formen er det som forårsaker uskarpt og forvrengt syn. Hvis du begynner å oppleve sløret eller forvrengt syn, sammen med anstrengte øyne og hodepine, kan det være et tidlig tegn på astigmatisme.

Selv om astigmatisme ikke er et alvorlig helseproblem, bør du konsultere en optiker eller ta en selvtest for raskt å identifisere det. Det er egentlig ingen måte å forhindre astigmatisme på, men det er forskjellige måter å korrigere det på.

Hos SmartBuyGlasses kan du være trygg på at du finner den beste korrigeringen for din astigmatisme med et par reseptbelagte briller eller kontaktlinser. Hvis du er interessert i å lære mer om astigmatisme, ta en titt på vårt optiske senter.

La oss gjøre livet mindre uskarpt, lik, og spre ordet med oss ​​på Twitter og Facebook!

Hva er Astigmatisme og har jeg det?

Når alt ser uklart ut, juster synet ditt. Har du noen gang lurt på hvorfor du ser uklart? Har du opplevd problemer som irriterte øyne eller hodepine når du må fokusere for å se klart? Dette kan være tidlige tegn på astigmatisme. Les videre for å lære mer om hva astigmatisme er og hva årsakene kan være.

Det er ikke alltid like tydelig at du har astigmatisme. Noen ganger kan det være veldig milde symptomer, men i denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan korrigere dette problemet.

Hva er Astigmatisme og hvordan påvirker det synet vårt?

Hvis linsen og hornhinnen ikke er like buede når lys kommer inn i øyet, vil den ikke brytes ordentlig, eksperter vil referere til dette som en brytningsfeil. Astigmatisme er en vanlig øyebrytningsfeil, lik langsynthet og nærsynthet, som lett kan korrigeres. Det er ikke et øyehelseproblem, så ikke bekymre deg.

Astigmatisme er en øyesykdom der hornhinnen ikke er helt rund, så den kan ikke fokusere lyset jevnt på netthinnen som ligger bak i øyet. Normale hornhinner er formet som en tennisball, men har du astigmatisme har du en mer rugbyballformet hornhinne.

Netthinnen konverterer lyset vi ser til meldinger som sendes gjennom synsnerven til hjernen. Men hvis du lider av astigmatisme, vil synet ditt være litt uskarpt eller forvrengt på alle avstander på grunn av brytningsfeilen.


Omfanget av astigmatisme vil påvirke nivået av uskarphet i synet ditt, noen kan være mer alvorlige enn andre. Andre symptomer, sammen med tåkete og forvrengt syn, kan også inkludere hodepine, anstrengte øyne og problemer med å se om natten.

Hvis du som voksen begynner å oppleve tåkesyn, bør du ta en synsprøve for å se etter astigmatisme eller andre synshemminger. Det anbefales imidlertid at du tar en regelmessig øyesjekk minst hvert annet år, eller oftere hvis du lider av et eksisterende øyeproblem.

For barn er det best å ta regelmessige øyetester for å oppdage eventuelle tidlige tegn på astigmatisme, da noen yngre barn kanskje ikke i utgangspunktet er klar over synsproblemet.

Hva forårsaker Astigmatisme?

Hovedårsaken til astigmatisme er uregelmessigheten i linsen eller øyets krumning. I noen tilfeller er folk født med astigmatisme, men hvorfor har vært et mysterium selv for ekspertene. Det kan også skyldes genetikk, som kan være tilstede ved fødselen, men først utviklet etter år. Andre årsaker til astigmatisme kan induseres etter øyekirurgi, en skade eller forårsaket av en øyesykdom.

Vanligvis kan astigmatisme utvikle seg sammen med andre synshemminger som langsynthet og nærsynthet. Det er også en sjelden tilstand som kalles Keratokonus når hornhinnen din har en tendens til å ha en mer kjegleform enn en kuppelform. Denne tilstanden kan også forårsake astigmatisme og eksperter tror at mange kan få dette ved fødselen, men igjen er de ikke sikre på hvordan de skal forklare dette fenomenet.

Et aspekt som har blitt identifisert er at spedbarn som er født før termin er mer utsatt for å utvikle astigmatisme sammenlignet med de som er født nærmere termin.

Astigmatisme-tilstander utvikler seg vanligvis tidlig i livet, så barn bør ta en astigmatisme test tidlig for å oppdage om det er noen symptomer.

Visse personer har større sannsynlighet for å oppleve astigmatisme-symptomer, dette avhenger noen ganger av demografi. Det er mer vanlig hos blant annet asiatiske og latinamerikanske.

Forskjellige typer Astigmatisme

Det finnes to hovedtyper av astigmatisme:

1. Hornhinne Astigmatisme. Dette er det vanligste og er forårsaket av en misformet hornhinne.

2. Lentikulær astigmatisme. Ligner på den forrige, men påvirker linsen i stedet. Noen mennesker kan ha en velformet hornhinne, men likevel ha linseformet astigmatisme.

Basert på de forskjellige brytningsfeilene er det imidlertid andre typer astigmatisme:

1. Nærsynt astigmatisme: Nærsynthet kombinert med astigmatisme skjer når begge kurvene er fiksert foran netthinnen.

2. Hyperopisk astigmatisme: Langsynthet og astigmatisme i øyet hvor begge kurvene er fiksert bak netthinnen.

3. Blandet astigmatisme: Dette skjer når kurvene er både nære og langsynte.

Astigmatisme kan også identifiseres som regelmessig eller uregelmessig. Vanlig astigmatisme er når kurvene er på 90 grader, så vinkelrett. Uregelmessig astigmatisme har i stedet ikke kurvene ved 90 grader, et eksempel på dette kan være Keratokonus.

Kan jeg gjøre en astigmatisme test?

En måte å sjekke for astigmatisme er å ta en tur til din lokale optiker for en synsprøve. Optikeren kan identifisere om du har astigmatisme eller ikke og hvilken type korrigering du kan trenge.

Det er 3 typer tester en øyelege kan utføre for å sjekke for astigmatisme:

1. Refraksjon: Når du under en øyeprøve ser på et øyediagram som hjelper deg med å avgjøre om du har brytningsfeil, som astigmatisme. Denne spesielle testen hjelper deg å se hvordan øynene dine kan bøye lyset.

2. Keratometri: Dette vil hjelpe med å måle hornhinnens krumning og se hvor mye astigmatisme du har. En nyttig test hvis du ønsker å bruke kontaktlinser.

3. Hornhinnetopografi: Dette kan gi deg et detaljert kart og måling av hornhinnen og kan bidra til å oppdage uregelmessig astigmatisme.

Du kan også gjøre en selvtest på nettet og se etter tegn på astigmatisme.

Det er 2 enkle måter å gjøre dette på. Dette er grunnleggende astigmatismetester som kan gjøres hjemmefra. De kan hjelpe deg med å avgjøre om du trenger å konsultere en øyespesialist for å få en mer detaljert vurdering av dine synsbehov. Hvis du allerede bruker briller eller kontaktlinser, kan du fremdeles ta disse testene.

Linjetesten

1. Plasser deg selv 2-10 fot unna skjermen

2. Start med å lukke det ene øyet og se nøye på linjene

3. Gjenta dette med begge øynene

Hvis linjene ser ut til å ha samme farge og tykkelse, kan det hende du ikke har astigmatisme. Men hvis det er forskjeller, er synet sannsynligvis uklart, og du kan ha astigmatisme. Du bør da konsultere optikeren din så raskt som mulig.

Skivetesten

1. Plasser deg selv 2-10 fot unna skjermen.

2. Start med å lukke det ene øyet og se nøye på linjene.

3. Gjenta dette med begge øynene.

Hvis linjene ser like mørke ut, kan det hende du ikke har astigmatisme. Men hvis en eller flere linjer virker mørkere enn resten, kan du ha astigmatisme. Du bør da konsultere optikeren din så raskt som mulig.

Hvordan korrigere astigmatisme?

For nesten alle typer astigmatisme kan briller og kontaktlinser bidra til å korrigere det uskarpe eller forvrengte synet ditt. I tilfellet der astigmatismen din er veldig veldig mild, kan det hende du faktisk ikke trenger noen briller eller kontaktlinser i det hele tatt.

Det finnes også kirurgi for å korrigere astigmatisme kjent som refraktiv kirurgi. Denne typen operasjon bidrar til å omforme hornhinnen og er permanent. Andre vanlige operasjoner er:

• LASER. Laser øyekirurgi kan også brukes til å korrigere nærsynthet eller hypermetropi

• PRK. Fotorefraktiv keratectomy er en annen laser øyekorreksjon

• RK. Radiell keratotomi er en prosedyre som også hjelper til med å korrigere nærsynthet

Uansett bør du konsultere en optiker eller øyelege før du tar noen avgjørelser om hvilken type korreksjon du kan trenge for astigmatisme.

Briller og kontaktlinser for astigmatisme

Briller

Som vi vet finnes det ulike typer linsematerialer som kan brukes til å korrigere synshemminger. Noen av de mest brukte materialene for linser er:

  • • Polykarbonat
  • • Høyindeks
  • • Trivex
  • • Plast (standard)

Type linsemateriale vil avhenge av alvorlighetsgraden av astigmatisme og vanligvis jo høyere den er, desto tynnere bør linsene dine være, som høyindekslinser. Høyindeks er dyrere, men er lett og gir høy visuell klarhet.

Hvis du har mild astigmatisme og resepten er lavere enn 1,00, kan plastlinser være et godt valg og er også rimeligere enn andre materialer. For moderat eller mer alvorlig astigmatisme kan du vurdere å investere litt mer penger i polykarbonat, Trivex eller til og med høyindekslinser.

Linsebelegg er også viktig å vurdere når du kjøper et par briller for astigmatisme. Du vil være sikker på at du har den beste beskyttelsen for både øynene og brillene. Anti-reflekterende belegg er gode for å eliminere gjenskinn og distraksjoner forårsaket av reflekser. Antiripebelegg bidrar til å forhindre store linseskader og hjelper til med å holde dem så nye som mulig.

Driver du med sport og bekymrer deg for at astigmatismen din vil forårsake uklart syn? Selv om du er en aktiv person, vil du finne de riktige reseptbelagte sportsbrillene som kan hjelpe å rette opp astigmatisme. Vanligvis vil resepten din også angi verdiene for astigmatismen din, så alt du trenger å gjøre er å velge riktig par sportsbriller. Wraparound-innfatninger, for eksempel, passer utmerket hvis du liker sport og ønsker full øyebeskyttelse og synlighet, disse innfatningene kan kombineres med mange forskjellige typer linser også.

Kontakt Linser

Det er ulike bruksområder for kontaktlinser, enten du bruker dem av og til, daglig eller månedlig. De forskjellige kontaktlinsene du kan bruke for å korrigere astigmatisme er:

• Myke kontaktlinser som kan brukes hvis du har mild astigmatisme. Kjent for det myke og fleksible materialet som kan deles inn i daglige engangsartikler, ukentlige/månedlige engangsartikler og utvidet bruk. For denne typen vil du fåtoriske linserfor å korrigere astigmatismen din.

• Harde kontaktlinser kan også brukes for å korrigere astigmatisme. Typen harde kontaktlinser som brukes kalles RGP (rigid gas permeable) og er i utgangspunktet ikke like komfortable som myke kontaktlinser. Mange opplever at RGP kontaktlinser gir et klarere syn og er gode for å korrigere uregelmessig astigmatisme som Keratokonus.

• Det finnes også hybridkontaktlinser du kan bruke for astigmatisme som har et hardt senter (RGP) og mykere kanter. Sammenlignet med RGP-kontaktlinser ser hybride litt klarere, men også litt dyrere og vanligvis skreddersydde for deg.

Konklusjon

Ah, disse øynene! Det vi gjør for å ta ekstra vare på dem inkluderer å finne den beste korreksjonen for brytningsfeil og det uskarpe synet.

Så, hva er astigmatisme? Øynene dine ser i hovedsak mer ut som et egg enn en rund ball. Denne ovale formen er det som forårsaker uskarpt og forvrengt syn. Hvis du begynner å oppleve sløret eller forvrengt syn, sammen med anstrengte øyne og hodepine, kan det være et tidlig tegn på astigmatisme.

Selv om astigmatisme ikke er et alvorlig helseproblem, bør du konsultere en optiker eller ta en selvtest for raskt å identifisere det. Det er egentlig ingen måte å forhindre astigmatisme på, men det er forskjellige måter å korrigere det på.

Hos SmartBuyGlasses kan du være trygg på at du finner den beste korrigeringen for din astigmatisme med et par reseptbelagte briller eller kontaktlinser. Hvis du er interessert i å lære mer om astigmatisme, ta en titt på vårt optiske senter.

La oss gjøre livet mindre uskarpt, lik, og spre ordet med oss ​​på Twitter og Facebook!

Ask the Optician

ASK NOW

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *